Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME
Čebelarski tabori za otroke
Spoštovani starši in otroci - krožkarji,

Čebelarska zveza Slovenije organizira v dneh od 22. do 24. junija tri dnevni čebelarski tabor z naslovom »Kako postanem čebelar«. Tabor se bo odvijal na Čebelarski zvezi Slovenije na Brdu pri Lukovici.

Spanje je organizirano v sobah našega Čebelarskega centra (dva ali trije udeleženci na sobo). Poskrbljeno je tudi za hrano in sicer: prvi dan kosilo in večerja, drugi dan zajtrk, kosilo, večerja in zadnji dan zajtrk in kosilo. Za najnujnejše je torej poskrbljeno, lahko pa otroci s seboj prinesejo kakšen EUR-o za sladoled ali kakšen sok.

V kolikor imajo otroci svoja zaščitna oblačila, naj jih prinesejo s seboj. Otroci naj imajo s seboj primerna športna oblačila, saj bomo nekaj časa namenili tudi športnim aktivnostim. Če želijo, lahko s seboj prinesejo kakšne športne rekvizite (žoge, badminton loparje, ...). V primeru slabega vremena pa naj imajo s seboj dežnik, primerno obutev, lahko prinesejo tudi kakšne družabne igre (karte, monopoli...).

Z otroci bosta ves čas najmanj 2 odrasli osebi, tudi čez noč. Z aktivnostmi bomo začeli v ponedeljek ob 9. uri, zaključili pa v sredo okrog 14. ure. Okvirni program, ki se lahko deloma še spreminja in prilagaja mentorjem in vremenskim razmeram je razviden iz nadaljevanja novice.

Prav tako tudi Zveza Zgornje Savinsko Šaleškega območja organizira dva, eno-dnevna tabora. Odvijala se bosta v OŠ Šmartno ob Paki, dne, 30.06.2009 in v Lučah dne, 29.06.2009.

V kolikor bi želeli svojega otroka prijaviti na čevbelarski tabor, pišite na e-mail loski@cebelarji.si, da vam pošljemo prijavnico za čebelarske tabore. Izpolnjeno prijavnico, na kateri ste poleg osebnih podatkov obkrožili tudi lokacijo, na katero prijavljate svojega otroka, pošljite:

- za tri dnevni tabor, na Čebelarsko zvezo Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica, najkasneje do 10.06.2009. Kontaktna oseba - Janez Kert (tudi v času tabora) na: 040-436-513;

- za enodnevna tabora, na naslov Čebelarske zveze Zgornje Savinko Šaleškega območja, Aškerčeva 22, 3330 Mozirje, najkasneje do 20.06.2009. Kontaktna oseba - Marko Purnat 041 - 791 - 231.

TABOR LUKOVICA - 3 DNEVNI PROGRAM, od 22. do 24. junij

1. dan: PONEDELJEK, 22. junij

·        9.00: prihod na Lukovico, sprejem, predstavitev programa in nastanitev

·        10.00: pričetek delavnice: S pogovorom o čebelah in čebelarstvu ugotovimo predznanje in izkušnje udeležencev. Ta del je namenjen tudi medsebojnem spoznavanju udeležencev. Ob lepem vremenu se spoznavni pogovor odvija ob čebelnjaku, sicer v dvorani Antona Janše . Pogovor skušamo peljati v smeri, da čim več povejo otroci sami, čebelar pa jih usmerja.

·        Otrokom se v dvorani Antona Janše predstavi kratka multivizijska predstavitev, zgodovine slovenskega čebelarstva, nadaljuje se s pogovorom o slovenskem čebelarstvu.

·        12.30: kosilo in prosto do 13.30. ure

·        13.30:, delo v čebelnjaku - otroke se razdeli v 2-3 skupine, odvisno od števila prijav. Vsaki skupini se dodeli panj z eno čebeljo družino za katero v času tabora skrbijo, jo opazujejo. Ob primernih pogojih bodo zadnji dan točili med iz medenih satov, ki so jih naredile njihove čebelje družine (prvi dan nastavimo smukalnik za nabiranje cvetnega prahu na vsaj en panj).

Z vsako skupino se ukvarja po en mentor: čebelar se z otroki pogovarja o čebelji družini, otroci sprašujejo in skušajo sami določiti koliko je zalege, poiščejo matico, ... Predstavi se jim različne vrste panjskih sistemov, prednosti in slabosti različnih panjskih sistemov, ipd. Čebelar jih opozarja na kaj morajo biti še posebej pozorni.

Čebele opazujejo tudi v opazovalnem panju in se pogovarjajo o čebelji družini, spoznavajo delo in naloge čebel v družini.

·        17.00: sprehod v naravo; spoznavanje dreves, ugotavljanje katere rastline v tem času medijo in na katerih rastlinah čebele nabirajo cvetni prah. Iz cvetočih medovitih rastlin se pobere vzorce cvetnega prahu za kasnejšo laboratorijsko analizo. V laboratoriju otroci pripravijo preparat, za ugotavljanje, botaničnega izvora cvetnega prahu.

·        18.00: večerja

·        Družabne igre, kviz, ipd

 

2. dan: TOREK, 23. junij

·        8.00: uri, zajtrk

·        9.00: multivizijska predstavitev (30 min) o biologiji čebele in diskusija na temo biologije in razvoja čebele. V laboratoriju se pod mikroskopom/lupo pogleda anatomijo čebeljega telesa.

·        10.30: delo v čebelnjaku prejšnjega dne se nadaljuje: skupine otrok pregledajo svojo družino in poročajo o opažanjih in morebitnih spremembah. Čebelar opozori na možne bolezni in prepoznavanje simptomov, ter kako morajo ravnati preventivno ali kasneje kurativno. Udeležence povpraša tudi o njihovih izkušnjah s čebeljimi boleznimi.

·        12.00: uri, kosilo

·        13.00: uri, ogled Lukovice

·        14.15: uri, vzreja: Delavnica kjer se otroci preko demonstracije in samostojne vaje naučijo osnov vzreje čebeljih matic.

·        16.30: uri, multivizijska predstavitev (30 min) in diskusija na temo čebeljih pridelkov. Spoznavanje različnih čebeljih pridelkov, s podrobnejšim spoznavanjem lastnosti in sort medu z degustacijo medu. Naučijo se osnov senzoričnega ocenjevanja medu (videz, vonj, okus), kar jim bo pomagalo določiti vrsto medu pri točenju.

·        18.00: Večerja

·        19.00: delavnica: Ustvarjanje z voskom, poslikava panjskih končnic, slikanje lastnih vtisov pridobljenih na tem taboru..

3. dan: SREDA, 24. junij

·        8.00: zajtrk

·        9.00: multivizijska predstavitev DVD filma (30 min)  »S čebelo do medu«, osnove medenja in diskusija: kako pripravimo čebele na pašo, kaj moramo paziti.

·        10.30: delo v čebelnjaku, priprave na točenje medu. Pridobivanje propolisa, cvetnega prahu, točenje medu. Vsak udeleženec napolni svoj lonček. Vsak udeleženec v laboratoriju z refraktometrom zmeri vsebnost vode v medu, da ugotovi njegovo kakovost, s konduktometrom izmeri elektrolitsko prevodnost, kar mu bo v pomoč pri določitvi vrste medu. Pod mikroskopom pogledamo tudi zrnca cvetnega prahu iz smukalnika in poskusimo ugotoviti vrsto.

·        12.30: kosilo

·        13.30: zaključek s podelitvijo priznanj za uspešno delo na taboru.

Opomba: Program je okviren in ga lahko spremenimo; prilagaja se glede na vremenske razmere. V primeru dežja program poteka v prostorih Čebelarske zveze Slovenije.

 

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 17 Oct 2019
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Okt  
Sep 2019 Oktober 2019 Nov 2019
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Naroči se na dogodke