Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME
Dobri ljudje pomagajo ČD Škofja Loka

Čebelarstvo se je v naših krajih pričelo kmalu po naselitvi naših prednikov. Takratni ljudje so kaj kmalu ugotovili kaj vse jim čebela nudi. Gozdno čebelarstvo je temeljilo na ropanju čebel daleč od doma, iskanje čebeljih družin pa je bilo dolgotrajno in naporno delo. Pozneje je človek čebele prinašal vse bližje k domu tako, da jim je v debla tesal vdolbine ali pletel koše. Čebelarjenje na tak način se je ohranilo več stoletij.

V Čebelarskem društvu Škofja Loka že vrsto let poskušamo ohranjevati in predstavljati našo bogato čebelarsko dediščino. To je opazil tudi Andrej Demšar, doma iz vasi Studeno pri Železnikih. Andrej, velik ljubitelj narave, življenja v naravi, še posebej pa naše kranjske čebele, je spletel slamnati koš ter iz lesa izdelal podstavek tako, da kar v najlepši luči predstavlja način tovrstnega čebelarjenja. Da ničesar ni prepustil naključju, pove že podatek, da si je Andrej informacije kako izdelati koš, pridobil v Čebelarskem muzeju v Radovljici.

Slamnati koš je Andrej podaril Čebelarskemu društvu Škofja Loka.

V košu se danes ne čebelari več. Zamenjali so ga listovni panji različnih oblik in izvedb. Vsekakor pa je bil sopotnik naših prednikov - čebelarjev in je kot tak nepogrešljiv element naše čebelarske zgodovine. Zato se Andreju Demšarju loški čebelarji najlepše zahvaljujemo za njegov prispevek k ohranjanju čebelarske tradicije in mu želimo, da bi še vrsto let na svojih poteh spremljal te male žuželke.

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 17 Oct 2019
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Okt  
Sep 2019 Oktober 2019 Nov 2019
N P T S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Naroči se na dogodke