Ocenjevanje medu v Cerkljah in v Semiču
Ocenjevanja medu so v zadnjih letih na Slovenskem vse bolj atraktivna in obiskana družabna srečanja vseh Slovenskih, pa tudi ostalih čebelarjev. Na ocenjevanjih neodvisne strokovne komisije dokazujejo kakovost, tehnološko dovršenost, neoporečnost in izbran okus različnih vrst medov. Z doseženimi medaljami oz. priznanji lahko nato čebelarji označijo svoje izdelke na prodajnih policah, jih oglašujejo ter tako pridobivajo zaupanje svojih kupcev.
V petek, 16. septembra 2011 je bila v Cerkljah na Gorenjskem zaključna prireditev letošnjega ocenjevanja medu, kjer so bila podeljena priznanja in odličja, ki so jih prejeli čebelarji, ki so dali na ocenjevanje svoje vzorce medov. Tradicionalno ocenjevanje je tudi v letošnjem letu prineslo uspeh loškim čebelarjem. Pa poglejmo, kako so se odrezali člani ČD Škofja Loka:
V soboto, 15. oktobra, je bilo v prostorih Kulturnega Centra Semič, izvedeno že 13. mednarodno ocenjevanje medu, na katerem je sodelovalo 178 čebelarjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Združenih držav Amerike. Ocenjevalno komisijo je vodila prof. dr. Nade Vahčić iz prehrambeno tehnološke fakultete iz Zagreba. Mednarodna ocenjevalna komisija je štela devet članov. Skupno je v oceno prispelo 291 vzorcev medu, od tega kar četrtina vzorcev iz tujine. Najboljšo oceno je prejel vzorec gozdnega medu slovenskega porekla, kateri je na končni prireditvi pridobil naziv šampion ocenjevanja in tudi naziv državnega prvaka. In kako so se na mednarodnem ocenjevanju medu v Semiču odrezali loški čebelarji? Poglejmo:
Slovenija je danes v čebelarskem svetu znana po kakovostnem medu in pridnih ter marljivih čebelarjih. Čebelarji, ki se ponašajo s svojo kranjsko čebelo in njenim najpomembnejšim pridelkom - medom, tudi na ta način - preko ocenjevanj medu. Tako promovirajo sebe, svoja društva ter Slovenijo kot deželo odličnih čebelarjev. Loški čebelarji, iskrene čestitke za dosežene uspehe na ocenjevanjih! Čestitke vam in seveda čestitke tudi vsem ostalim, ki ste s svojim medom dosegli uspeh, ki vas spodbuja k odkrivanju vedno novih in novih lepot iz sveta čebel. |