Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME
Čebelarji ČD Škofja Loka prispevali med za tradicionalni slovenski zajtrk 2021

V petek 19. novembra je potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. V vrtcu, enoti Najdihojca so še prav posebej potrudili. Na povabilo ravnateljice Janje Bogataj so se zajtrka poleg predstavnice ČD Škofja Loka Nataše Klemenčič Štrukelj udeležili še, vodja oddelka za družbene dejavnosti z Občine Škofja Loka Rok Primožič in novinarka Gorenjskega Glasa Vilma Stanovnik.

Najprej smo obiskali in skupino Kamenček (starostno skupino 5- 6 let), kjer smo prisostvovali zajtrku otrok. Otroke smo nagovorili in jim predali sporočila o pomenu čebel za pridelavo hrane, o pomenu lokalno pridelane hrane,…  Tradicionalni slovenski zajtrk je bil sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk. Vsa živila so bila od lokalnih dobaviteljev, ki so tudi preko leta oskrbujejo vrtce. Čebelarji ČD Škofja Loka smo ponosni, da nam je uspelo, kljub izredno slabi letini zbrati 41,5 kg medu za škofjeloške vrtce.

Slovenski tradicionalni zajtrk se je nadaljeval na zunanjem igrišču. Otroci so preko različnih aktivnosti in poučne igre spoznavali način pridelave in uživanja hrane:  premagovanje ovir in prenašanje cvetnega prahu iz koša v koš, sestavljanje identičnega čebelnjaka, deklamiranje pesmice Ciciban in čebela z uporabo lutk, petje pesmi o treh čebelah, stiskanje soka iz domačih jabolk, ogled posnetka o pridelavi mleka, spoznavanje pšeničnih, ajdovih in koruznih zrn in različnih vrst moke in kruha,….

Enoti vrtca Najdihojca se zahvaljujemo za povabilo in izredno zanimiv program podprt s številnimi aktivnostmi ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku 2021. Zahvala velja tudi čebelarjem ČD Škofja Loka, ki so uspeli zbrati med za vrtce in s tem dokazali, da znamo stopiti skupaj in s tem omogočiti najmlajšim, da uživajo pristen slovenski med.

Nataša Klemenčič Štrukelj

 

Pri izvedbi Slovenskega zahtrka so v ČD Škofja Loka letos sodelovali Bojana Kern, ki je koordinirala delo, zbrala, pripravila in uredila med ter v osnovne šole ter vrtce dostavila zloženke ČZS. Slavko Miže je zbiral med - veliko vas je tudi poklical in odzvali ste se - čebelarji ste zbrali okoli 30 kg medu (podroben seznam imamo v tajništvu), cca. 10 kg smo dodali društvenega. Nataša Klemenčič Štrukelj pa je sodelovala z Vrtcem škofja Loka - dostavila med, obiskala otroke in tudi napisala zgornji članek. Vsem imenovanim in vsem vam, ki ste se s svojim medom odzvali naši prošnji - iskrena hvala.

Aleš Demšar, predsednik ČD Škofja Loka

 

 

Nekaj utrinkov iz Slovenskega zajtrka - fotografije : Nataša K. Štrukelj

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 09 Dec 2022
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Dec  
Nov 2022 December 2022 Jan 2023
N P T S Č P S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Naroči se na dogodke