Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

O nas

Foto: Ales Demsar

Čebelarsko društvo Škofja Loka v svojih vrstah danes vključuje okoli 130 članov čebelarjev. Je prostovoljno združenje čebelarjev, ki se je v letu 2005 praznovalo 100 -letnico obstoja društva. Slovesno proslavo v prostorih Osnovne šole Cvetko Golar na Trati v Škofji Loki smo takrat dodatno obeležili z dokončanjem zbornika o delovanju društva, z naslovom »Več kot sto let« in z začetkom gradnje lastnih društvenih prostorov na območju naselja Brode pri Škofji Loki. Dom čebelarjev Brode je bil v letu 2010 zaključen in tudi uradno odprt. 

Čebelarsko društvo Škofja Loka je aktivno povezano z ostalimi čebelarskimi društvi v regiji, deluje kot član Čebelarske zveze Slovenije, neguje pa tudi prijateljske stike s čebelarji Labinske regije na Hrvaškem in čebelarji iz Masmechelna v Belgiji.

Pri vseh teh aktivnostih smo se v preteklosti neprestano srečavali z veliko težavo, imenovano »lastni društveni prostori«. Vse dejavnosti so se odvijale v najetih prostorih osnovnih šol, krajevnih skupnosti ter po raznih gostinskih lokalih. Sicer smo loški čebelarji povsod naleteli na razumevanje in prijazen sprejem, pa vendarle - nikjer nismo bili doma.

Tako je leta 2002 dolgoletna tiha želja le zanetila iskrico upanja, ki je vzplamtela in dokončno zagorela na občnem zboru društva, ko se je v januarju 2003 sprejel sklep o pridobitvi lastnih društvenih prostorov, ki bodo dali društvu bistveno boljše pogoje za nadaljevanje dela. Po daljšem iskanju optimalne možne rešitve je padla odločitev za nakup zemljišča v Brodeh pri Škofji Loki.

V letu 2003 je sledil odkup zemljišča in pričelo se je dolgotrajno urejanje dokumentacije, ki se je zavleklo vse do poletja leta 2005. Dne 29. 8. 2005 smo pridobili vso gradbeno dokumentacijo in istega dne začeli z izkopom gradbene jame. Že 2. 11. 2005 smo položili na streho zadnjo opeko. Prelep delovni uspeh za Čebelarsko društvo Škofja Loka.                                                                                                  

V naslednjem letu so se nadaljevala notranja zidarska dela, izdelava napeljave notranje infrastrukture - vode, elektrike, telefona, centralne kurjave, vzidala so se okna in vrata, opremila se je pisarna tajništva, kuhinja, toaletni prostori in v celoti uredila predavalnica v mansardi doma. Dom se je v letu 2006 uspel dograditi in opremiti do te mere, da je bilo v njem že možno izvajati prve dejavnosti društva.

Gradil se je Dom čebelarjev Brode, v velikosti približno 11 x 8 metrov, kateri ima klet, pritličje in mansardo ter večjo teraso obrnjeno na severovzhod. V kleti je predvidena polnilnica medu, skladišče medu in embalaže, skladišče čebelarskega orodja, kurilnica, laboratorij in kopalnica. V pritličju je društvena pisarna, manjša kuhinja, WC in večji osrednji prostor za sprejem gostov in promocijo čebeljih pridelkov in izdelkov. Oprema slednjega prostora je bila vgrajena v letu 2007. V mansardi doma, kjer je urejena predavalnica je vsa potrebna oprema za izvedbo strokovnih predavanj, izobraževanj in srečanj čebelarjev.

Tudi okolica je bila v letu 2008 urejena z ureditvijo brežine s primerno parkovno ureditvijo in zasaditvijo medovitih rastlin, grmovnic in dreves. Uredila in asfaltirala se je dovozna cesta do Doma čebelarjev Brode in ostalih stanovanjskih objektov v bližnji okolici.

V letu 2009 so se uredili in dogradili kletni prostori Doma čebelarjev Brode, v letu 2010 pa je sledila še postavitev manjšega, povsem novega čebelnjaka. V sklopu tega se je v bližnjo okolico prestavil tudi društveni čebelnjak s kranjiči.

In zakaj smo se loški čebelarji odločili za gradnjo Doma čebelarjev prav v Brodeh pri Škofji Loki. Več okoliščin nam je samodejno kazalo, da je to prava rešitev. Najprej, naselje Brode z okolico je industrijsko neomadeževano, naravno in brez intenzivnega kmetijstva. Je primerno oddaljeno od mestnega vrveža in hkrati hitro in lahko dostopno. Tudi klimatsko je zelo primerno za čebelarstvo. V nadaljevanju smo prišli v izredno lepo okolje Poljanske doline, kjer živijo in delajo marljivi, delovni in gostoljubni ljudje, ki ljubijo svojo zemljo. Z njo živijo že tisočletja, s pridnimi rokami in svojo iznajdljivostjo obdelujejo tudi težko dostopno naravo in iz nje izžemajo sadove za svoj življenjski obstoj. To je tisti pozitiven in čudovit občutek, ki ga doživi prišlek v srečanju z domačini. In to smo občutili tudi mi čebelarji. In končno je področje celotne Poljanske doline tudi zelo primerno za čebelarstvo tako s svojo prirodnostjo kot pričujočo floro.

Tako Dom čebelarjev Brode vse bolj postaja prostor, kjer se srečujemo tako čebelarji iz bližnje in širše okolice, kot tudi člani drugih interesnih skupin in nenazadnje tudi vaščani in krajani Brodov ter drugih okoliških naselij. Skupaj želimo širiti pozitiven in prijateljski duh, ki ga čebelarstvo nudi naravi in okolici.

 

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 06 Jun 2023
- Tečaj za začetnike med 17.00 in 20.00: V. Fajdiga - Biologija čebelje družine.
Jun  
May 2023 Junij 2023 Jul 2023
N P T S Č P S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Naroči se na dogodke