Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Društveni čebelnjaki

Če se danes sprehodite po naših škofjeloških hribovih in si ogledujete to neokrnjeno naravo, boste skoraj v vsaki vasi opazili, ponavadi nekje na vrtu ali v sadovnjaku, čebelnjak. Te arhitekturno značilne stavbe so skoraj povsod jasno prepoznavne zaradi barvitih pročelij, zaradi katerih se takoj ločijo od ostalih objektov. V skladovnice zloženi panji so dom naše kranjske čebele. Ti panji so po večini naši slovenski AŽ panji, izumitelja Antona Žnidaršiča iz Ilirske Bistrice. Vsi čebelnjaki pa niso samo novi, lepi, polni življenja. Nekoč so v naših krajih čebelarili v drugačnih panjih, v kranjičih. In tudi nekaj teh starih čebelnjakov s kranjiči še najdemo v našem okolju. Ti čebelnjaki so danes muzeji na prostem. V njih se ne čebelari več. Panj kranjič je postal premajhen, pretesen in ne omogoča sodobnih tehnologij čebelarjenja.

             Foto: Marijan Novak

Da bi ohranili spomine na delo in življenje naših prednikov in iz spoštovanja do naše polpretekle zgodovine smo čebelarji Čebelarskega društva Škofja Loka v letu 2004 odkupili enega takih čebelnjakov. Lepo ohranjen čebelnjak s kranjiči, z letnico izdelave 1905, smo postavili v Poljanski dolini. Obenem smo ga uredili in obnovili, čebelar Ludvik Božnar pa ga je naselil z nekaj čebeljimi družinami. Tako je ta prastari čebelnjak danes ponos okolice in nas - članov Čebelarksega društva Škofja Loka.

          Foto: Marijan Novak

Na tem mestu vas na kratko seznanjamo z našim starim čebelnjakom, katerega smo v letu 2010 prestavili na travnik ob domu čebelarjev v Brodeh. Dodatno smo ga uredili s streho iz skodelj ter z lesenimi žlebovi in ga uredili oz. pripravili na opravljanje njegove osnovne funkcije: pričevanje zgodovine loškega čebelarstva našim gostom. 

Obenem smo v letu 2010, v okviru projekta Leader, ob Domu čebelarjev v Brodeh izdelali še drugi čebelnjak, ki pa je, v nasprotju z zgoraj prikazanim, povsem nov, sodoben kranjski čebelnjak. Ta novi čebelnjak, zgrajen v skladu z vsemi arhitekturnimi značilnostmi kranjskega čebelnjaka današnjega časa, predstavlja čebelarjenje na loškem danes in kot tak služi našim obiskovalcem in mladim čebelarjem tudi kot učni čebelnjak.

Foto: Aleš DEmšar

 

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 29 Sep 2023
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Sep  
Aug 2023 September 2023 Oct 2023
N P T S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Naroči se na dogodke