Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Tehnični dnevi - Čebelarjenje na kranjskem

Tehnični dnevi

Loški čebelarji smo se z izgradnjo Doma čebelčarjev ČD Škofja Loka, podali na novo področje našega delovanja. Pričeli smo predstavljati čebelarstvo različnim zaključenim skupinam, v prvi vrsti osnovnošolski mladini. Tako smo v sodelovanju s Srednjo lesarsko šolo v Škofji Loki pripravili program Čebelarjenje na kranjskem, katerega ponujamo kot dodatno dejavnost programu tehničnega dneva, ki ga izvaja Srednja lesarska šola Škofja Loka. Tako imajo učenci osnovnih šol, ki obiščejo tehnični dan na Srednji lesarski šoli v Škofji Loki obenem pa obiščeju tudi nas - loške čebelarje, zapoljnjeno celotno dopoldne.

 

In kako poteka naše druženje na tehničnem dnevu po programu Čebelarjenje na Kranjskem? Ko se učenci z avtobusom pripeljejo do Doma čebelarjev Brode (dostop z avtubusom je moženulivanje voska neposredno do doma, kjer je poskrbljeno tudi za obračališče), jih najprej sprejmemo v našem osrednjem društvenem prostoru. Po predstavitvi in uvodnih besedah se skupine, večje od 30 učencev razdelijo na dve manjši skupini. Prva skupina odide v predavalnico, kjer navzoči čebelar predstavi nekaj teoretničnih značilnosti čebelarjenja v Sloveniji oz. na škofjeloškem. Učenci slišijo kratko zgodovino čebelarstva, osnovne čebelarske izraze, spoznajo čebeljo družino in njeno razvoj skozi leto, čebelje pridelke in pomen čebelastva ter čebele v današnjem času. Predavanje oz. pogovor o navedenih vsebinah traja približno eno šolsko uro.

 

 

ulivanje voskaDruga skupina po uvodnem nagovoru odide v osrednji kletni prostor, kjer pod vodstom enega ali dveh čebelarjev - animatorjev poteka učna delavnica. V učni delavnici vsak učenec naredi enega ali več izdelkov iz pravega čebeljega voska. Učenci izdelajo dve vrsti izdelkov, in sicer sveče različnih oblik (medvedek, smrekca, božiček, mucek, vrtnica,...) in različne božično-novoletne okraske. 

Svečke iz voska delajo tako, da že izdelanemu modelčku - kalupu, dodajo stenj, kalup uredijo za vlivanje, nakar vanj ulijejo že pripravljen tekoči vosek. Pred zaključkom učne delavnice modelčke odprejo in jih ločijo od že strjenih odlitkov. Slednje dodatno obdelajo in dokončno uredijo. Vsak učenec svoje izdeleke iz voska - svečke oz. božično-novoletne okraske, odnese domov. pokušina meduNa podoben način se ulivajo tudi božično-novoletni okraski različnih oblik.

V učni delavnici pa poleg ulivanja izdelkov iz čebeljega voska potekaju tudi druge aktivnosti. Učenci se pri pokušini različnih vrst medov, ki jih pridelujemo slovenski čebelarji seznanijo z osnovnimi značilnostmi in okusi vrstnih medov (gozdni in cvetlični med, hojev, lipov, kostanjev med itd.). Vedno so na izbiro vsaj štirje različni sortni medovi. Po dogovoru se učenci lahko okrepčajo tudi z brezalkoholno pijačo, narejeno iz medu in jabolčnega kisa.

S tem pa učna delavnica še ni zaključena. Čebelarja učencem predstavita osnovna čebelarska orodja in pripomočke. Tako spoznajo različne panje, točilo za med, primerjajo prazno satje s satjem polnim medu ter si ogledajo še vrsto drugih čebelarskih predmetov. Na koncu so jim v razstavnem pavilijonu predstavljeni še različni čebelji pridelki in izdelki iz čebeljih pridelkov.

Za izvedbo celotnega programa - predavanje in učna delavnica sta predvideni dve šolski uri. Če nam čas omogoča je izvedba programa lahko tudi daljša. Prijava na tehnični dan poteka preko Srednje lesarske šole v Škofji Loki.

Foto: Miha Bizovicar

V letošnjem šolskem letu je možna tudi izvedba samostojnega tehničnega dneva iz področja čebelarstva, saj loški čebelarji po dogovoru pripravimo tudi individualne oz. dodatne - nove programe učnih delavnic, ki jih nato izvedemo v okviru tehničnega (ali naravoslovnega) dne. 

Novi programi učnih delavnic se pripravijo individualno, nekaj informacij oz. idej pa je dostopnih tudi na strani o naravoslovnih dnevih.

Povsem na koncu naj omenjamo tudi možnost, ki so jo v preteklih letih že izkoristile nekatere od osnovnih šol. V okviru tehničnega dneva so učenci obiskali Dom čebelarjev v Brodeh, kjer smo loški čebelarji izvedli eno (ali več) od predstavljenih učnih delavnic. V preostalem času so učitelji sami izvedli dodatne delavnice (npr. slikarsko delavnico) oz. so izvedli druge aktivnosti (obisk bližnjega gozda; obisk domačije pisatelja Ivana Tavčarja na Visokem,...).

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 03 Dec 2023
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Dec  
Nov 2023 December 2023 Jan 2024
N P T S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Naroči se na dogodke