Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Izobraževalno-promocijska čebelarska razstava

Foto: Aleš DemšarČe se čebele v februarju šele prebujajo iz zimske gruče, pa za čebelarja nikakor to ni čas, ko bi se samo sankal in smučal, ampak je čas, ko ima obilo dela s pripravo na novo čebelarsko sezono, ki se je pravzaprav že začela po zadnji lanski paši. V mesecu februarju prihajajo časi, ko bodo prvi sončni žarki pričeli vabiti teloh izpod snežne odeje. Vrbe in mačice ponekod že vabijo čebele, da razprejo svoja krila od zimskega počitka in si naberejo prepotrebni cvetni prah za svoj obstoj in razvoj čebelje družine. V tem času čebelarji sestavljajo in žičijo sate, vlivajo satne osnove iz voska, se izobražujejo na predavanjih in čebelarskih delavnicah, predvsem pa prodajo dobrote iz panja: med, propolis, cvetni prah, matični mleček in vosek.

Čebelarji pa tudi sami izobražujejo. In o tem govorimo v tem prispevku: o izobraževanju porabnikov čebeljih pridelkov in izdelkov ter o promociji čebelarstva med porabniki medu.  

Foto: Aleš DemšarKer v domači lekarni najdemo prav vse naštete sadove narave, ki jih zbere čebela, je prav da jih čebelarji v zimskih mesecih nekoliko bolje predstavimo vsem ljubiteljem narave. Prav za izvedbo slednjega se je čebelarjem Čebelarskega društva Škofja Loka ponudila priložnost v mesecu februarju 2010. Ponudila se je priložnost, da predstavimo čebelo pri delu skozi nagrajeno fotografsko razstavo čebelarjev članov Čebelarske zveze Slovenije ter skozi oko Čebelarskega društva Škofja Loka v nakupovalnem centru Qlandija v Kranju. Mnogi sladkosnedi že poznajo sladke dobrote iz domačega cvetočega travnika in gozda, ki jih zbira čebela, ko leta s cveta na cvet, pri tem pa pomnoži pridelek tako čebelarjem, kot njegovim sosedom na domačem vrtu; seveda samo tistim, ki znajo prisluhniti naravi. 

Foto: Aleš DemšarKer loški čebelarji z veseljem vsakomur predstavljamo vse o čebelah, apiterapiji, medovitih rastlinah, čebelarski opremi in arhitekturi čebeljakov skozi čas do danes, o dobrotah iz panja, o čebelarjenju danes na sonaraven način, ali pa kako so to počeli naši predniki na tem prostoru in še o mnogih drugih rečeh, smo v mesecu februarju 2010 pripravili čebelarsko razstavo z naslovom »Narava je naš dom«. V Kranju, v trgovskem centru Qlandia smo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, ki nam je v ta namen odstopila razstavo nagrajenih čebelarskih fotografij, v sodelovanju s Čebelarskim muzejem v Radovljici, ki je predstavljal zgodovinski vidik čebelarjenja ter v sodelovanju z izdelovalko dražgoških kruhkov, ga. Cirilo Šmid iz Železnikov, v steklenih razstavnih piramidah, na razstavnih panojih ter na razstavnem prostoru, ki so bili razvrščeni po celotnem osrednjem hodniku trgovskega centra Qlandia, predstavili čebelarstvo in čebelarsko kulturno dediščino več tisočem obiskovalcem navedenega centra.

Foto: Aleš DemšarV trgovskem centru Qlandia, si je bilo moč ogledati čebelarsko razstavo cel mesec februar 2010. Ob zaključku čebelarske razstave, zadnjo soboto v februarju (27.2.2010), pa se je bilo možno tudi srečati z loškimi čebelarji, ki smo pripravili več delavnic za odrasle in otroke. Tako smo z najmlajšimi vlivali izdelke iz voska, za nekoliko starejše pa je bil izredno zanimiv prikaz izdelave dražgoških kruhkov in zbijanja ter žičenja satnikov. Seveda so obiskovalci lahko oboje tudi sami poskusili pripraviti. Poleg tega smo svoje izdelke na stojnici prodajali, predvsem pa degustirali in predstavljali ter obenem aktivno promovirali slovensko čebelarstvo.

 

Ugotovili smo, da je promocija čebelarstva premalo prisotna na današnjem trgu ter da si kupec čebeljih izdelkov želi tovrstnih informacij. Predvsem si želi osebnega stika s čebelarji, s pridelovalci drugih izdelkov in umetniki domače obrti. Čebelarska tradicija ob tovrstnih dogodkih postane trdna vez med potrošnikom in ponudnikom čebeljih izdelkov. Ravno ti odzivi nam dajejo pogum in optimizem, da se bomo v Čebelarskem društvu Škofja Loka tudi v prihodnje še odločili za tovrstne aktivnosti in promoviranje slovenskega čebelarstva. Fotografsko reportažo o čebelarski razstavi »Narava je naš dom« si lahko ogledate tudi v naši galeriji.

Foto: Aleš Demšar

V zgornjem sestavku je predstavljena ena od promocijsko-izobraževalnih aktivnosti, ki jih je v preteklosti izvedlo Čebelarsko društvo Škofja Loka. Na koncu tega sestavka naj omenimo, da podobne aktivnosti loški čebelarji izvajamo skozi celo leto. Pripravljamo dneve odprtih vrat, promocije in pokušine čebeljih pridelkov, predstavljamo čebelarsko dediščino v vrtcih in v osnovnih šolah, sodelujemo na prireditvah in organizirano svoje javne prireditve... Zgornja aktivnost je le ena od mnogih, pri katerih je Čebelarsko društvo Škofja Loka že sodelovalo oz. jih izvedlo. In sigurno ne zadnja.

 

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 24 Feb 2024
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Feb  
Jan 2024 Februar 2024 Mar 2024
N P T S Č P S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Naroči se na dogodke