Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Osveščanje mladih

Čebelarsko društvo Škofja Loka kot partner (nosilec projekta je Razvojna agencija Sora) sodeluje pri projektu Leader z naslovom Osveščanje mladih (Razvoj čebelarskih središč za izobraževanje na Gorenjskem), kateri se izvaja v času med 1.4.2010 in 31.3.2011.

Z namenom osveščanja otrok in mladih o pomenu čebelarstva za ohranjanje rastlinstva v naravnem lokalnem okolju se v Domu čebelarjev ČD Škofja Loka, v Brodeh pri Škofji Loki vzpostavlja in opremlja čebelarsko središče in razvija učni program za osveščanje mladih. Čebelarsko društvo Škofja Loka je v mesecu juliju in avgustu 2010, v okviru vzpostavitve čebelarskega središča postavilo nov učni čebelnjak, ki je namenjen demonstrativnim učnim prikazom čebelarjenja otrokom, mladim in širši javnosti. Učni program osveščanja za otroke in mlade je primeren tudi za vključitev v dopolnilni program Eko osnovnih šol v Sloveniji. Osveščanje širše javnosti se osvešča preko Dneva odprtih vrat.

Prvi cilj projekta je razviti in pilotno izvesti učni program osveščanja za otroke in mlade, na osnovi katerega se otrokom in mladim iz osnovnih šol predstavlja pomen čebelarstva za ohranjanje rastlinstva v naravnem okolju. Drugi cilj je vzpostavitev čebelarskega središča v smislu postavitve učnega čebelnjaka za osveščanje o pomembnosti čebelarstva za ohranjanje rastlinstva v naravnem okolju na škofjeloškem.

V Brodeh se vzpostavlja in opremlja čebelarsko središče (učni čebelnjak), kjer se lahko otroci, mladi in širša javnost praktično seznanja z naravno in kulturno dediščino čebelarstva, ki je pomembna za ohranjanje rastlinstva v naravnem okolju. Skozi učne delavnice otroci in mladi spoznavajo pomen čebelarstva za ohranjanje naravnega okolja. Na ta način se krepi pozitiven odnos do naravnega okolja ter pobližje spoznava kako čebelarstvo kot dejavnost skrbi za ohranjanje rastlinstva in naravnega okolja. Na podlagi izvedbe pilotnih delavnic za otroke in mlade iz osnovnih šol se preverja vsebina in didaktični pripomočki za izvedbo učnih delavnic. Poleg tega se v okviru projekta izvaja Dan odprtih vrat v čebelarskem središču v Brodeh, s čemer je na dnevu odprtih vrat širši javnosti predstavljena vsebina in rezultati projekta in na ta način dosežena osveščenost širše javnosti o aktivnostih Čebelarskega društva Škofja Loka za ohranjanje rastlinstva v naravnem okolju.

Foto: Aleš DemšarV okviru zgoraj opisanega projekta, se je poleti 2010, ob Domu čebelarjev Brode postavil povsem nov, sodoben učni čebelnjak. Gre za tradicionalni kranjski čebelnjak lesene izvedbe, postavljen na betonsko ploščo. Čebelnjak je sestavljen iz osrednjega prostora, v katerem je prostora za okoli 10 gospodarnih čebeljih družin, poleg njih pa je v čebelnjaku prostora še za približno toliko rezervnih družin. Poleg osrednjega prostora je v čebelnjaku še točilnica s panoramskim oknom, skozi katerega je prelep razgled na prednjo stran panjev. Vsi panji so novi, poslikani s panjskimi končnicami in naseljeni s čebelami. Poleg vse potrebne opreme za čebelarjenje, je v učnem centru tudi dvajset zaščitnih čebelarskih oblek, namenjenih otrokom in mladim, s katerim je omogočen neposreden pristop mladih k čebelam.

S projektom Osveščanje mladih se na škofjeloškem vzpostavlja sodoben učni center za otroke in mlade, kateri omogoča širjenje znanj in vedenj o čebelarstvu predvsem šolski mladini, pa tudi ostalim interesnim skupinam. Z opisano pridobitvijo se dopolnjuje izobraževalni program ČD Škofja Loka, ki ga že izvajamo v okviru tehničnih in naravoslovnih dni. Tako Brode pri Škofji Loki postajajo na Slovenskem vse pomembnejši center čebelarskega znanja in pilotskega dela na področju čebelarstva. 

V kolikor ste zainteresirani za dodatne informacije o programu in izvedbi izobraževanja, vam posredujemo kontakt info@cebelarji.si, na katerem sprejemamo tudi prijave.  

             

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 03 Dec 2023
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Dec  
Nov 2023 December 2023 Jan 2024
N P T S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Naroči se na dogodke