Intranet ČD Škofja LokaUp. ime:
Geslo:


ANKETA
VREME

Projekti in raziskave

Čebelja matica - skupna osnova čebelarjenja

(projekt čezmejnega sodelovanja Slovenija - Avstrija)

Foto: Boštjan SelinšekČebela na cvetu

Čebelarsko društvo Škofja Loka, se je z ostalimi partnerji (Čebelarska zveza Gorenjske, Biotehniški center Naklo, Čebelarsko društvo Radovljica), preko Razvojne agencije Sora in Kmetijskega inštituta Slovenije, v letu 2007 povezalo s partnerji iz avstrijske Koroške v projekt čezmejnega sodelovanja Slovenija - Avstrija "Čebelja matica - skupna osnova čebelarjenja". V projektu so bili zastopani tudi čebelarji iz Savinjsko šaleškega območja. V okviru projekta je bil predviden poudarek na proučevanju čebele in rastlinskih vrst, ki jih čebele oprašujejo, na prenosu pozitivnih izkušenj v zvezi z ohranjanjem narave, biotske raznovrstnosti in čebelarske naravne dediščine na naslednje generacije (predšolsko in šolsko izobraževanje ter osveščanje strokovne in širše javnosti na Gorenjskem in avstrijskem Koroškem).

Več kot eno leto se je mednarodni projekt pripravljal, v mesecu marcu 2009 pa je končno prišel v presojo in ocenjevanje na državnem nivoju, tako v Sloveniji, kot v sosednji Avstriji. Med vsemi prispelimi projekti, ki so jih ocenjevale meddržavne komisije, je bil v naše veselje projekt Čebelja matica - skupna osnova čebelarjenja, med vsemi prispelimi projekti (več kot 20) eden izmed najbolje pripravljenih in ocenjenih projektov v Sloveniji. Po neuradnih informacijah so ga člani ocenjevalne skupine iz Slovenije uvrstili v izbor projektov za sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Vendar pa je naše veselje ob odobritvi projekta v Sloveniji, na žalost trajalo le kratek čas. Zapletlo se je namreč v sosednji Avstriji, kjer Urad zveznega kanclerja z Dunaja ni podprl projekta. Še več, nasprotoval mu je v taki meri, da navkljub prizadevanju ostalih članov komisije, projekt ni bil podprt. Ker je projekt Čebelja matica - skupna osnova čebelarjenja, partnerski projekt, ki temelji na čezmejnem sodelovanju slovenskih in avstrijskih čebelarjev to pomeni, da je bil neuspeh na avstrijski strani obenem tudi neuspeh za nas, slovenske čebelarje.

Zato smo ostali praznih rok. Razvojna agencija Sora ter naši partnerji - čebelarji na avstrijskem Koroškem so se po neuspehu na izboru takoj aktivno vključili v razrešitev te neugodne situacije. V pričakovanju, da se ta drama srečno razplete in gorenjskemu čebelarstvu omogoči razvoj in napredek v naslednjih letih, smo projekt Čebelja matica - skupna osnova čebelarjenja, z vso skrbnostjo spremljali še naprej. Po nekaj mesecih pa smo na žalost loški čebelarji (in ostali sodelujoči) dokončnosmo spoznali, da se ta zgodba ni iztekla tako, kot smo pričakovali.

Projekt Čebelja matica - skupna osnova čebelarjenja je bil izgubljen, s tem pa tudi vsi napori, ki smo jih vložili vanj. 

 

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 03 Dec 2023
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Dec  
Nov 2023 December 2023 Jan 2024
N P T S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Naroči se na dogodke