Recepti


 

JEDI Z MEDOM - KNJIŽICA

V okviru projekta Med-o-Vita je bila pri partnerskih čebelarjih iz Labina na Hrvaškem, leta 2019 izdelana knjižica z recepti jedi z medom. Recepte smo prispevali vsi sodelujoči partnerji, med njimi tudi mi iz Škofje Loke.

Knjižico si lahko ogledate in si jo shranite TUKAJ.

Dober tek.

Čebelarsko društvo Škofja Loka

___________________________________________________________________________________________

 

MEDENJAKI 

V preteklosti je imela v Selški dolini skoraj vsaka kmetija praviloma tudi čebelnjak (naseljen, seveda) in gospodinje so ob praznikih poleg potic in drugega peciva pekle medenjake. V teh krajih ljudje še danes uživajo veliko medu in čebelarji Selške doline nimamo posebnih težav s prodajo tega sladkega čebeljega pridelka. Za medenjake pa kroži med gospodinjami cela vrsta receptov, ki se med seboj razlikujejo v nekaterih podrobnostih. Soseda mi je dala tale recept:

50 dag moke
15 dag sladkorja v prahu
15dag masla ali margarine
15 dag medu
2 celi jajci
1 čajna žlička sode
½ zavitka začimbne mešanice za medenjake Kotanyi

Z mešalnikom vmešamo maslo oz. margarino in ji postopoma dodajamo jajca, nato sladkor in med. Nato dodamo še moko, v katero smo predhodno vmešali sodo in začimbno mešanico ter ugnetemo gladko testo. Čez noč ga pustimo počivati v hladnem prostoru (testo se mora res dobro uležati). Naslednji dan pa oblikujemo majhne medenjake in jih spečemo v pečici na srednji višini, pri temperaturi 160° C (če je pečica na zrak). Pečemo jih cca 10 min.
Ko so pečeni, jih premažemo z limonovim ali kavnim ledom, lahko jih oblijemo s čokoladno glazuro, .......

Čar teh medenjakov je v tem, da jih ni treba uležati. Takoj so mehki in zelo dobri. Jaz uporabljam za medenjake gozdni ali smrekov med, da so še bolj aromatični.

Pa dober tek vam želi

Neda Šiška, Čebelarsko društvo Škofja Loka


Na naših straneh predstaljai svoje kuharske skrivnosti tudi članica našega društva Olga Debeljak, po do­ma­če Podm­la­ča­no­va z Jarč­je­ga Brda nad Lu­šo v ob­či­ni Go­re­nja vas-Po­lja­ne. Tu­ri­stič­na kme­ti­ja Podmlačan z možnostjo na­sta­ni­tev le­ži na meji med Selš­ko in Po­ljan­sko do­li­no, več o turistični ponudbi na kmetiji pa si lahko ogledate tukaj. Olga je izredno aktivna, kar je leta 2002 dokazala tudi s prejemom naziva »mlada kmetica Slovenije«, ki ji ga je podelila družba Kmečki glas. Poleg tega je Olga Debeljak čla­ni­ca Druš­tva kme­tic Ble­goš in čla­ni­ca uprav­ne­ga od­bo­ra Zve­ze kme­tic Slo­ve­ni­je. Na oce­nje­va­nju Do­bro­te slo­ven­skih kme­tij na Ptu­ju je v letu 2008 že dru­gič pre­je­la zla­to priz­na­nje za svo­je ze­lišč­no žga­nje. Zato upamo, da nam bo Olga zaupala še kakšno skrivnost svojih kulinaričnih umetnin (preverjeno) s katerimi razvaja svoje goste na turistični kmetiji Podmlačan.

MEDENA PITA

TESTO:

 2 jajci
 5 dag masla
 10 dag medu (tekočega)    
 20 dag sladkorja

 

 

                           

 

Stepamo nad soparo dodamo še:

60 dag moke 
1,5 žličke sode bikarbone 

 

 

NADEV:

7,5 dl mleka 
5 žlic pšeničnega zdroba

 

 

Skuhamo in ohladimo ter nato dodamo še

25 dag masla
25 dag sladkorja v prahu

 

 

Vse sestavine dobro premešamo da ni drobnih kepic.

PRELIV:

15 dag čokolade 
15 dag masla 
1 žlica sladkorja  
2 žlici mleka 

 

 

 

Iz testa naredimo tri plošče, jih razvaljamo in vsako posebej spečemo. Lažje se dela, če testo prej za nekaj časa damo v hladilnik, zatem pa plošče razvaljamo na peki papirju. Pečene pokrijemo da se preveč ne posušijo oziroma ne ohladijo. Ohlajen nadev namažemo na plošče in sestavimo kot torto. Pita mora počivati eden do dva dni v hladilniku.

 

MEDENJAKI

1.5 kg moke 
1.5 pecilnega praška 
1.5 jedilne žličke sode 
1 žlička klinčkov 
2 žlički cimeta 
60 dag sladkorja 
1 margarina 
6 jajc 
6 žlic medu 
1-2 dl sladke smetane 

 

 

 

 

 

 

 

Testo naj počiva čez noč v hladilniku. Naslednji dan testo na tanko razvaljaš, izrežež piškote z modelčki in pri 170° C pečeš toliko časa, da postanejo zlatorumeni. 


Spoštovani ljubitelji dobre hrane. Kot veste je med lahko odlično dopolnilo veliko jedem. Ker bi želeli na naši strani prestaviti vaše recepte, v katerih je ena od sestavin tudi med, vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam vaš recept, mi pa ga bomo na tej strani posredovali drugim kulinaričnim navdušencem. Kontakt za oddajo recepta najdete tukaj, mi pa se bomo potrudili, da ga čim prej dodamo na svetovni splet.

Enako velja tudi za recepte raznih medenih pijač, medic in drugih izdelkov iz medu, cvetnega prahu, propolisa,...