Gartnerjev hlapilnik mravljične kisline - navodila

Poletno zatiranje varoj se vse pogosteje izvaja na način hlapenja mravljične kisline. V uporabi so različni hlapilniki, s katerimi si čebelarji pomagamo, da čebelam dovajamo zadostno a ne preveliko količino mravljične kisline. Enega izmed njih, t.i. Gartnerjev hlapilnik mravljične kisline, vam predstavljamo na teh straneh.

Gartnerjev hlapilnik mravljične kisline lahko kupite v podjetju Izdelki iz plastičnih mas Alojz Jelenc s.p. Davča 38 4228 Železniki, GSM 041 350 240. Tu lahko dobite tudi morebitne nadomestne dele hlapilnika. Posebej pa že tukaj poudarjamo, da se v hlapilniku uporablja izključno krpa Vileda (vse druge krpe nižje kakovosti ne zagotavljajo pričakovanih rezultatov!).

Navodila, kako pravilno uporabljati hlapilnik, je pripravil Miha Gartner iz Železnikov, ki je sam hlapilnik tudi razvil. Vsi podatki so informativne narave, zgolj v pomoč za lažje rokovanje s hlapilnikom. Niti avtor, niti Čebelarsko društvo Škofja Loka ne odgovarjamo za nobene posledice uporabe navodil in samega hlapilnika.

Tukaj dodajamo še nekaj nasvetov:

- v kolikor pri poletnem zdravljenju temperatura ponoči pade pod 10 stopinj C, potem se kislino vstavlja v panje zjutraj (pri tako nizkih temperaturah čebele ne ventilirajo več, kar privede do prevelike koncentracije kisline v panju - mrtve čebele na bradi panja, izguba matice...)

- ko zaključite z zdravljenjem hlapilnike shranite v PVC vrečko oz. folijo, da s tem preprečite izsušitev Vileda krp

Uporaba navodil in hlapilnika je izključno na lastno odgovornost.

Čebelarji se Mihu Gartnerju za njegov prispevek k napredku čebelarstva na področju boja proti varojam, iskreno zahvaljujemo.

Link: Gartnerjev hlapilnik mravljične kisline - navodila.

V nadaljevanju še nekaj fotografij Gartnerjevega hlapilnika.