Pridobivanje matičnega mlečka

Krištof BokalPrispevek govori o članu ČD Škofja Loka, Krištofu Bokalu. Obiskali smo ga (2013) doma - na Svetem Andreju. Krištof, ki je pričel čebelariti pred nekaj leti, takrat pa se je tudi včlanil v naše društvo, si je ob svojem domu nad Bodovljsko grapo zgradil sodoben čebelnjak za 42 AŽ panjev. Osrednji prostor je namenjen čebelarjenju, v zadnjem delu čebelnjaka pa je prostorna in sodobno urejena delovna sobica, katero uporablja tako za točenje medu kot za pridobivanje matičnega mlečka. In ravno postopek pridobivanja matičnega mlečka, ali kot pravimo "mlečkanje" kot ga izvaja Krištof Bokal, je opisano v nadaljevanju članka.

V nekaj letih je Krištof svoje čebelarstvo povečal iz parih čebeljih družin na 39 s katerimi čebelari letošnje leto. Te čebelje družine je vso pomlad razvijal v močne gospodarne družine, od katerih je odbral najboljše, in sicer prvih 12, zatem pa še drugih 12, iz katerih danes pridobiva matični mleček.

 

 

Zanimivo je, da matični mleček pridobiva ob istočasni prisotnosti matice v panju.

 

In kako postopek poteka? Najprej Krištof iz panja pobere letvice, na katerih so že pripravljeni matičniki iz voska (v vsakem panju jih je okoli 40), v njih pa je čebelja ličinka v obilju matičnega mlečka. Navedeno letvico je v panj vstavil točno (praviloma do ure natančno) pred tremi dnevi. Letvico dobi pomočnik (postopek pridobivanja matičnega mlečka ponavadi izvajata dva), ki vrh matičnika s klinco prireže, zatem pa s cepilko izloči čebeljo ličinko, katero odstavi v kozarec vode. To
opravi v vseh zaleženih matičnikih. Zatem s posebno žličko sledi pobiranje matičnega mlečka iz celice,
na koncu pa se matičnik prireže na točno določeno višino, morebitne prazne celice pa pomaže z matičnim mlečkom. Matični mleček se takoj
shrani v stekleno embalažo, ki jo kasneje dobi končni porabnik oz. kupec. S tem je delo pomočnika končano (kar pa ne pomeni, da nima dovolj
dela, saj opisan postopek traja cca. 10 minut). Krištof v tem času iz čebelje družine odvzame sat z mladimi ličinkami, z njega omete čebele, nato pa s posebno cepilko zajame čim mlajše ličinke v celicah in jih vstavi (cepi) v prej pripravljene matičnike. Sledi vstavljanje letvic nazaj v medišče panja.

 

 

 

Posebej moramo poudariti, da je mogoče matični mleček pridobivati le v močnih čebeljih družinah. Zato se vsakokrat po posebnem postopku izvaja tudi urejanje čebelje družine, vse z namenom, da imamo vsak trenutek v panju dovolj mladih čebel - dojilj.

In na ta način poteka delo čebelarja Krištofa vsak dan. En dan "obdela" prvih 12 čebeljih družin, drugi dan naslednjih 12, tretji dan pa ureja čebele, toči med, izdeluje satnice, vse več pa tudi vzreja matice. Pa spet od začetka. Vso pomlad in poletje, ne glede na vreme brez prostega dneva - in brez dopusta. Temu se reče "mlečkanje", kot ga izvaja Krištof Bokal.

 

 

Da ne pozabimo napisati, kaj se zgodi z ličinkami v kozarcu. Tam se okopajo v vodi, s tem pa pridobimo mešanico matičnega mlečka in vode. Ličinke se odstranijo, vodo z matičnim mlečkom pa Krištof na koncu napornega dne - seveda popije. Matični mleček kot vemo odlično krepi imunski sistem, Krištof pa si, kot smo že napisali ne more privoščiti prostega dne... Pa tudi - tako dragocenega pridelka se niti v najmanjših količinah ne meče stran, kajne?

Na koncu naj dopišemo še kontakt našega čebelarja. Glede na to, da Krištof že vso pomlad pridno zbira matični mleček, ga lahko pri njem tudi kupite. Krištofa dobite na naslovu Sveti Andrej 30/a, na GSM 041/344-065 ali preko elektronske pošte info@bokal.si .

Tako je danes končno med škofjeloškimi čebelarji eden, ki se je opogumil za opravljanje enega najzahtevnejših čebelarskih postopkov. In končno vemo, kje v naši bližini se dobi prvovrsten matični mleček. Zato Krištofu Bokalu želimo čim bolj bogate letine in seveda, da nikoli ne izgubi
volje do "mlečkanja"...

 

 

ISKALNIK PO VSEBINI

KOLEDAR DOGODKOV
  Današnji dogodki
 
Datum: 22 Jul 2024
Na ta dan ni vnešenih nobenih dogodkov!
Jul  
Jun 2024 Julij 2024 Aug 2024
N P T S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Naroči se na dogodke